СРП - SRP - ENG     
pretraga:
logo univerziteta
logo fakulteta
УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
БИОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ
naslovna slika
Tel/faks 011 2639 100, Radno vreme 10-17 sati


 ODGOVORI NA NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA

Da li je DNK test za utvrđivanje očinstva pouzdan?

DNK test je jedini apsolutno pouzdan i danas priznat test za utvrđivanje biološkog srodstva, s obzirom da na svetu ne postoje dve osobe sa identičnim DNK profilom, izuzev jednojajčanih blizanaca. Isključivanje biološkog roditeljstva je 100%, a potvrđivanje sa verovatnoćom većom od 99,99%.

Koji se biološki uzorci koriste za analizu DNK?

Standardni biološki uzorak za analizu DNK je bris unutrašnje strane obraza (buklani bris) koji se uzima protrljavanjem unutrašnje strane obraza štapićem na čijem se vrhu nalazi vata. Metoda je apsolutno bezbolna i može se primeniti i kod tek rođene bebe. S obzirom da sve ćelije našeg organizma sadrže identičnu DNK, izvori za dobijanje ovog molekula mogu biti i bilo koji drugi biološki tragovi koje ostavi neka osoba (tragovi na čaši iz koje je osoba pila, opušak cigarete, žvaka, četkica za zube, kap krvi, vlas kose sa korenom ...).

Da li je neophodan sudski nalog za DNK test?

Na Biološkom fakultetu, pored DNK testa po sudskom rešenju, moguće je uraditi isti po privatnom zahtevu, i to na 3 načina: sa identifikacijom osoba koje se testiraju, iz lično dostavljenog anonimnog materijala i putem pošte (kućni DNK test).

Šta je kućni DNK test?

Sve popularniji kućni DNK test u Srbiji nudi samo Biološki fakultet. On podrazumeva slanje putem pošte kompleta za uzivamenje uzoraka brisa bukalne sluznice i upustva kako to uraditi kod kuće. Prateći priložena upustva svaka osoba može uzeti bris bukalne sluznice lako i jednostavno. Izuzeti uzorci se, zatim, putem pošte dostavljaju Biološkom fakultetu, a nakon nedelju dana na kućnu adresu stižu rezultati.

Da li su rezultati validni na sudu?

DNK testovi koji se rade po sudskom rešenju i privatnom zahtevu sa identifikacijom su priznati od strane sudova u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Zašto raditi anonimni DNK test?

Rezultati anonimnog DNK testa služe samo da zadovolje znatiželju stranaka i manje koštaju. Rezultat koji se dobija je apsolutno identičan kao i rezultat koji bi se dobio kada bi se stranke identifikovale ili došle po sudskom rešenju.

Koliko traje DNK test?

Rezultati DNK testa se dobijaju u roku od 5 radnih dana.

Kolika je cena analiza?

Biološki fakultet nudi najpopularnije cene ovih analiza i one zavise od načina na koji se test radi. Najjeftnija je anonimna DNK analiza za majku, jedno dete i potencijalnog oca čija je cena 27 900,00 dinara.

Da li se DNK analize mogu obaviti posthumno?

Sudski validne posthumne analize DNK najčešće podrazumevaju ekshumaciju uzorka kostiju, dok se za anonimne analize mogu koristiti i drugi biološki tragovi preminule osobe. Na usepšnost analize više utiču uslovi u kojima je biloški trag čuvan, nego sama starost uzorka, s obzirom da DNK može biti uspešno analizirana iz dobro očuvanog biološkog uzorka starog nekoliko stotina, pa čak i hiljada godina.

Kada i gde uraditi DNK test?

Bez obzira u kojem starosnom periodu se DNK test radi, rezultati koje se dobijaju su identični jer su naši DNK molekuli nepromenjivi tokom celog života. U bilo kojoj laboratoriji koja poštuje svetski standardizovanu metodologiju, a takav je Centar za humanu molekularnu genetiku Biološkog fakultata, dobijaju se identični i međusobno uporedivi rezultati.

Kako dobiti informaciju vezanu za DNK test?

Potrebno je obratiti se na telefon 011 2639 100 ili na mail adresu centar@bio.bg.ac.rs.
DNK Analiza
064 8237 880
011 2639 100

Najpovoljnije cene u regionu
 
Utvrđivanje očinstva analizom 22 lokusa
 
Rezultati za dva dana
 
Sudski veštaci za analize DNK
Linkovi
RTV Pink Dobro jutro sa Šarapom i Deom

RTV Pink Dobar dan sa Šarapom i Deom